середу, 16 листопада 2016 р.

Актуальні питання надання навчальних відпусток

У щоденній роботі працівника з кадрових питань знову виникнуть питання щодо порядку надання додаткових оплачуваних відпусток, а саме як оформити відпустку, для чого потрібна друга частина довідки-виклику, до якої справи її долучити, як скласти наказ про надання навчальної відпустки? Нагадаємо про умови  та порядок надання навчальних відпусток, вимоги до їх оформлення.
Згідно з Конвенцією Міжнародної організації праці № 140 «Про оплачувані учбові відпустки» 1974 року, ратифікованій Україною 26 вересня 2002 р., навчальні відпустки надаються працівникам з метою навчання на визначений період у робочий час з виплатою відповідної грошової допомоги. Зазначена норма закріплена й деталізована у Кодексі законів про працю України (далі - КЗпП) та Законі України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).
Відповідно до вимог чинного законодавства (ст. 202 КЗпП) кожен роботодавець зобов’язаний  створювати працівникам, які навчаються без відриву від виробництва, необхідні умови для поєднання роботи з навчанням.  
             
Відповідно до статей 13–15 Закону про відпустки додаткові оплачувані відпустки у зв’язку з навчанням надають: 
* працівникам, які здобувають загальну середню освіту в середніх загальноосвітніх вечірніх (змінних) школах, класах, групах з очною, заочною формами навчання при загальноосвітніх школах; 
 * працівникам, які навчаються без відриву від виробництва в аспірантурі та успішно виконують індивідуальний план підготовки. 
Конкретна тривалість навчальної відпустки залежить від рівня акредитації навчального закладу, курсу, форми навчання, а також підстави (на період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів; на період складання державних іспитів; на період підготовки та захисту дипломного проекту, роботи).
Більш детальніше зупинимося на навчальних відпустках у вищих навчальних закладах, оскільки саме вони використовуються найчастіше.
Додаткові оплачувані відпустки студентам на період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів, а також аспірантам, які успішно навчаються без відриву від виробництва у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання , надаються додаткові оплачувані відпустки протягом  навчального, а не календарного року (ст. 216 КЗпП). 
Такими, що успішно навчаються, в даному випадку визнаються студенти, які не мають оцінок «незадовільно» за підсумками семестру. Відомості про відсутність у працівника, який навчається, академічної заборгованості містить завірена вищим навчальним закладом довідка-виклик на сесію. Якщо ж така заборгованість є, то довідка-виклик не видається і, відповідно, працівник втрачає право на оплачувану відпустку у зв’язку з навчанням.             
За таких обставин він може за погодженням із роботодавцем узяти відпустку без збереження заробітної плати. Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки  України від 02.07.2015 № 705  «Про затвердження форм документів з підготовки фахівців у вищих навчальних закладах», зареєстрованого в Мін’юсті України 17 липня 2015 року за № 874/27319, затверджено різні форми довідок-викликів: 
- довідка-виклик (форма № Н-4.01) — для виклику студента, який поєднує роботу з навчанням у вищому навчальному закладі, на період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання сесії; 
- довідка-виклик для складання атестації (форма № Н-4.02) — для виклику студента, який поєднує роботу з навчанням у вищому навчальному закладі, для складання атестації; 
- довідка-виклик для виконання дипломного проекту  (форма № Н-4.03)- для запрошення студента заочної (дистанційної) форми навчання до вищого навчального закладу для підготовки і захисту дипломного проекту (роботи) з наданням оплачуваної відпустки.
Вимоги щодо повернення в заклад нижньої відрізної частини довідки-виклику є неправомірними, оскільки це не передбачено законодавством. Якщо працівник надав до відділу кадрів нижню відрізну частину довідки-виклику, її можна зберігати разом із заявою про надання відпустки і верхньою частиною довідки-виклику.       
Щоб отримати навчальну відпустку, працівник має подати заяву роботодавцю. Зміст довідки-виклику та заяви повинен співпадати 

ЗРАЗОК ЗАЯВИ

                                                                 Директору (назва навчального  закладу)                                                                                                П.І.Б.                                               
                                                                 майстра виробничого навчання                                                                                                              П.І.Б.
                                              
                                                   Заява


    Прошу надати додаткову оплачувану відпустку на період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання сесії у Глухівському національному педагогічному університеті ім. О.Довженка як студенту заочної форми навчання І курсу магістратури, терміном на  20 календарних днів  з _____по ______ . Довідка-виклик від____ №____ додається.
           
 дата                                                                    підпис

 

 На підставі заяви працівника і довідки-виклику роботодавець видає наказ про надання додаткової оплачуваної відпустки у зв’язку з навчанням.

 ЗРАЗОК НАКАЗУ

    НАДАТИ:
    СИДОРЕНКО Олені Петрівні, майстру виробничого навчання (назва закладу), додаткову оплачувану відпустку на період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання сесії у Глухівському національному педагогічному університеті ім. О.Довженка як студенту заочної форми навчання І курсу магістратури, терміном на  20 календарних днів  з _____по ______ з оплатою в порядку та розмірах відповідно до чинного законодавства.
  Підстава: заява Сидоренко О.П. від (дата), довідка-виклик Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка від _______   № _____.

Зверніть увагу! На відміну від щорічних відпусток, відпустка у зв’язку з навчанням не може бути поділена на частини, перенесена на інший період, продовжена на святкові й неробочі дні.
Відповідно до Закону України «Про відпустки» працівникам, які успішно навчаються в навчальних закладах та бажають приєднати відпустку до часу складання іспитів, заліків, написання дипломних, курсових, лабораторних та інших робіт, передбачених навчальною програмою, за їх бажанням надаються щорічні відпустки повної тривалості до настання шестимісячного терміну безперервної роботи у перший рік роботи в цій організації. 

Немає коментарів:

Дописати коментар