четвер, 17 листопада 2016 р.

Атестація педагогічних працівників

Атестація педагогічних працівників - це система заходів, спрямована на всебічне комплексне оцінювання їх педагогічної діяльності, за якою визначаються відповідність педагогічного працівника займаній посаді, рівень його кваліфікації, присвоюється кваліфікаційна категорія, педагогічне звання.
Відповідно до Закону України «Про освіту» педагогічні працівники підлягають атестації, за результатами якої визначається їх відповідність займаній посаді, рівень кваліфікації, встанов¬люється кваліфікаційна категорія, присвоюється педагогічне звання.
Атестація педагогічних працівників — одне з найважливіших і найскладніших управлінських та методичних питань. Атестація педагогічних працівників може виконати покладену на неї функцію лише за умови введення її в систему управлінської діяльності й такої її організації, що забезпечує розвиток творчої ініціативи, підви¬щення рівня професійної майстерності та якості педагогічної праці. Це комплексне оцінювання професійної діяльності вчителя, визначення його відповідності займаній посаді, рівню кваліфікації.
Практичне проведення атестації педагогічних працівників ставить перед керівником безліч питань, більшість із яких урегульовано чинним Типовим положенням про атестацію педагогічних працівників України, за¬твердженим наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 20.12.2011      № 1473 (із змінами, затвердженими наказом Міністерства освіти і науки України від 08 серпня 2013 року № 1135 «Про внесення Змін до Типового положення про атестацію педагогічних працівників», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 16.08.2013 за № 1417/23949 (далі — Типове положення).

Згідно з «Типовим положенням про атестацію педагогічних працівників», для організації та проведення атестації педагогічних працівників у навчальних закладах до 20 вересня створюються атестаційні комісії. До 10 жовтня керівники навчальних закладів, працівники яких атестуються, подають до атестаційної комісії списки педагогічних працівників, які підлягають черговій атестації. У цей самий строк до атестаційної комісії подаються заяви педагогічних працівників про позачергову атестацію, про перенесення строку атестації. Рішення про перенесення атестації може прийматися атестаційними комісіями і в інші строки. Працівники, що атестуються, ознайомлюються з графіком проведення атестації під підпис.
До атестаційної документації належать: накази, план роботи атестаційної комісії, графік проведення атестації, заяви педагогічних працівників та подання адміністрації або педагогічної ради на проведення позачергової атестації, протоколи засідань атестаційної комісії, характеристики діяльності педагогічних працівників у міжатестаційний період, атестаційні листи, аналітичні, звітні, моніторингові матеріали за підсумками атестації.
Наказ «Про створення атестаційної комісії» видається щорічно не пізніше 20 вересня. Атестаційна комісія створюється на один рік  у складі: голови, заступника голови, секретаря, членів атестаційної комісії. Головою атестаційної комісії  може бути керівник навчального закладу або його заступник. До складу атестаційної комісії є керівник (заступник керівника) навчального закладу або відповідного органу управління освітою. Кількість членів атестаційної комісії не може бути меншою п’яти осіб. Персональний склад атестаційної комісії протягом року може змінюватися, видається наказ «Про зміни до наказу…».
Підставою для наказу «Про атестацію педагогічних працівників» є рішення атестаційної комісії, прийняте на засіданні, де розглядаються списки працівників, які підлягають черговій атестації, заяви педагогічних працівників та подання адміністрації або педагогічної ради про проведення позачергової атестації, заяви про перенесення строку атестації, складаються план роботи атестаційної комісії та графік проходження атестації педагогічними працівниками.
Наказ «Про результати атестації» видається на підставі рішення атестаційної комісії, де шляхом таємного голосування було прийнято рішення про відповідність (відповідність за умови виконання певних заходів, невідповідність) посаді, яку займають педагогічні працівники, відповідність присвоєним раніше кваліфікаційним категоріям та тарифним розрядам, присвоєння кваліфікаційних категорій та встановлення посадових окладів, про порушення клопотань перед обласною атестаційною комісією щодо присвоєння кваліфікаційної категорії «спеціаліст вищої категорії» та педагогічних звань, атестації на відповідність раніше присвоєній кваліфікаційній категорії «спеціаліст вищої категорії». Наказ видається протягом п’яти днів після засідання атестаційної комісії, доводиться до відома педагогічних працівників під підпис у триденний термін та подається до бухгалтерії.
Якщо атестаційні матеріали педагогічного працівника були розглянуті й рішення було прийняте атестаційною комісією вищого рівня, то обов’язково додатково видається наказ «Про результати атестації».
Графік засідань атестаційної комісії складається з урахуванням обов’язкових засідань, дати проведення яких мають бути чітко визначені (перше - не пізніше 20 жовтня, друге – до 1 квітня). Кількість засідань атестаційної комісії протягом навчального року не обмежується. Кожне засідання оформляється протоколом за підписами голови та всіх присутніх на засіданні членів атестаційної комісії. 
Заяви педагогічних працівників на проведення позачергової атестації, перенесення строку атестації на один рік, відстрочення атестації до закінчення навчання у вищому навчальному закладі подаються до 10 жовтня.
Заяви педагогічних працівників, подання адміністрації на проведення позачергової атестації, атестаційні листи, характеристики, копії посвідчень про підвищення кваліфікації за останні п’ять років зберігаються в особових справах.

Немає коментарів:

Дописати коментар